Verslag Zeilevenement

Hieronder het verslag van de zeildag in Nieuwkoop, geschreven door de heren. De dames waren goed vertegenwoordigd,  overal waar 60 plussers staat worden zowel de dames als de heren bedoeld.

Je hebt hockeyers in maten en soorten.

Zo zijn er uitgesproken spitsspelers. Maar ook verdedigers. En gelukkig ook zij, die hun leven in de waagschaal willen stellen om in het goal te gaan staan als keeper. Weliswaar zo goed mogelijk ingepakt, maar dan nog …….

Bij zeilers is die variatie minder groot.

Maar je hebt uitgesproken rietzeilers. Mooi weerzeilers en typische wedstrijdzeilers.

Voor de eerste categorie kun je beter  zo jong mogelijk zijn. Voor de tweede moet je altijd rekening houden met minder aantrekkelijk weer. En voor de laatste geldt, hoe harder het waait, hoe beter !

De groep 60-plussers die op woensdag 18 mei naar Nieuwkoop togen, behoorden nadrukkelijk tot de laatste twee categorieën.

Nog geen week voor de beslissende dag, was de weersvoorspelling zware buien en mogelijk onweer op de 18e mei. Meer iets voor de laatste categorie, dus.

En ziet, onze admiraal Jos had een krachtig verzoek tot de weergoden gedaan met als resultaat : volop zon, een gevarieerd matig windje en een puike dag om op en rond het water door te brengen !

Een 28-tal enthousiaste 60-plussers meldde zich in de loop der ochtend in Nieuwkoop, voor koffie en gebak.

Waarna de sloepenrol werd uitgesproken en de bootindeling tot stand kwam. Welke criteria daarbij werden gebruikt, zal nimmer geheel duidelijk worden. Sommige schippers mochten het met 2 bemanningsleden doen, terwijl anderen zich met 3 moesten zien te redden. Ook de omvang van de fokken was aan variatie onderhevig. Waarbij een kleine vierkante meter winst te behalen viel.

Na de voortreffelijke lunch, was het startschot voor de (eerste) wedstrijd aanstaande en spoedde een ieder zich naar de hem of haar aangewezen boot. Zes in totaal.

De eerste slag was in linie varen door een (rietsnijders)vaartje, waarna het wijde water lonkte. Waarbij het niet iedere schipper gegeven was om de eerste boei aan de voorgeschreven zijde te ronden.

 Met als gevolg het ingrijpen van scheidsrechter Jos en het terug gezonden worden om het alsnog conform de instructie doen. Zeer kostbaar tijdsverlies, dat wel !

Gelukkig was de hoeveelheid wind voldoende om de plas op de voorgeschreven wijze over te steken en vervolgens een wat verborgen eilandje in een afvoerkanaaltje te ronden.

Terugkruisend bereikten we het open water, waar de strijd der titanen los ging. Hier werd duidelijk hoe belangrijk een ruime zeil- en wedstrijdervaring is. Ga je voor de hoge wal of verkies je de lage ? Waar zijn de meeste vlagen ? Hoe veel speling heb je nodig tot de volgende boei ?

Op de plas wisselde de volgorde van posities regelmatig. En veelal ook verrassend. Met als resultaat een felle eind eindsprint vlak voor de finish.

Het werd boot 6 die als eerste werd af getoeterd !

Met Joop van Eekeren als schipper en Jan Willem Schouten als co-schipper. Helma als prima fokkemaat en Ernst als toezichthouder in de kuip.

Na enig geharrewar kwam het gezelschap toch tot een fraaie vorm van admiraalzeilen en kon het een groet brengen aan Vice-Admiraal  J.W. van Waning.

De dag werd beëindigd met een prima BBQ buffet op een zonnig terras.

Waarbij Kapitein Jos de prijzen uitreikte. Traditiegetrouw de rode lantaarn als eerste. Nee, niet het bereikte resultaat, maar de eerste die een prijs in ontvangst mocht nemen, omdat zij als laatste waren geëindigd. Schipper Pieter van Seventer was sportief genoeg hem voor één jaartje in bewaring te nemen !

Waarop het de beurt was aan Joop van Eekeren (boot 6) om het scheepskistje in ontvangst te nemen en met zijn bemanning een toast uit te brengen met het bij behorende scheepsdrankje !

Jos e.c. dank voor de organisatie en voortreffelijke begeleiding.

Zo, nu weer terug naar het hockeyveld.

Ernst van Marle

Voor alle foto’s zie: https://flic.kr/s/aHBqjzR9Lt