Water drinken!

Water drinken!

Voor EK- en WK-toernooien zoals bv. komende zomer in Valencia én voor je dagelijks leven: water wordt vaak vergeten maar is cruciaal. Met (intensief) sporten kan je wel 1 tot 2 liter vocht per uur verbruiken. Daarom veel drinken als je gaat sporten en erna. En op warme dagen kan je uitdrogen. Drink 2 liter op een warme dag.

Vaak wordt vergeten water te drinken, bijvoorbeeld op de OLW- en selectiedagen zag ik weinig mensen waterflessen meezeulen, en drinken we thee, sportdrank, koffie en bier.
Dit telt niet mee, je moet daarnaast water drinken. Hoeveel, op een normale dag? Ongeveer 0,03 x je gewicht per dag. Bij mijn 80 kilo is dat dus al 2,4 liter. Dat zijn vijf bidons van 0,5 liter. Verdeel dit over je dag en begin ‘s ochtends vroeg voor het ontbijt met een liter. En ja, daarna thee en koffie.

Neem de fles mee naar je werk- of leesplek en drink die andere 1,5 liter gedurende de dag.
Als je er minder uit wilt ’s nachts hou dan 3 uur voor het slapen gaan op met drinken.

Door dit waterregime word je fitter en blijf je niet alleen fitter maar ook geconcentreerder, ook tijdens een toernooi. Het drinken van water heeft nl een positieve invloed op de reactiesnelheid van mensen. Het drinken van 8 tot 10 kopjes water per dag kan je cognitieve vaardigheden verhogen met 30%. Dus als je veel water drinkt krijgen je hersenen alles wat ze nodig hebben. Wie weinig water drinkt, functioneert ook mentaal slechter.

Dus allemaal: water drinken gedurende de dag!

Met dank aan Ed Nypels van de NHC 60+!!